Hit predstava „Žaba“ 29. aprila ponovo u Kamernom teatru 55

0
583
ArticleTop

Predstava „Žaba“ koja već više od 15 godina puni sale širom regije 29. aprila u 17 sati će ponovo biti izvedena na sceni Kamernog teatra 55 u Sarajevu.

„Žaba“ je priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, dobu nerazumijevanja i usamljenosti, te potrage za ljubavlju i smislom. Predstava na gotovo hirurški način dijagnosticira vrijeme u kojem živimo.

Ona donosi likove koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promijenjenih vrijednosti. Tekst se bavi problemima današnjeg vremena koji su isti ili slični u BiH, Hrvatskoj ili Srbiji.

To je prvenstveno problem nepostojanja komunikacije i nemogućnosti da čujemo tuđe mišljenje. Ovaj tekst ima jednu sjajnu tezu, a to je da uvijek u svemu tražimo krivca, propuštajući da sami napravimo bitne promjene u svojim životima.

Zbog stvari, poput pitanja loših života i situacije u kojoj živimo, u stalnoj smo potrazi za krivcima, pa ih nalazimo u vlasti, u sistemu, direktoru firme, šefu, poslovođi, treneru, selektoru, umjesto da se za sebe sami izborimo. Moramo se umiješati u vlastite sudbine, umjesto što nad njima samo žalimo.

“Žaba” je tekst autora mlađe generacije Dubravka Mihanovića iz Zagreba. Uloge u predstavi tumače: Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka, Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović.

ArtickeBottom