Film “Quo vadis, Aida?” ušao u uži krug za BAFTA nagradu

0
488
ArticleTop

Britanska akademija za filmsku i televizijsku umjetnost Bafta otkrila je dugu listu filmova u svim glavnim kategorijama nakon prvog kruga glasanja od 6.700 članova organizacije s pravom glasa, a bh. film “Quo vadis Aida” nalazi se u kategorijama za najbolji film van engleskog govornog područja i najboljeg režisera.

Bafta je ove godine unijela mnoge promjene u postupke glasanja nakon dubinske istrage članstva i glasanja ovog ljeta potaknute prošlogodišnjim nominacijama za koje se smatralo da nemaju rodnu, etničku i nacionalnu raznolikost. Ključne promjene uvedene podrazumijevale su  poticanje svih birača da pogledaju najmanje 15 propisanih filmova, glasanje po poglavljima do konačne nominirane faze u sve četiri glumačke kategorije i kategoriji najboljih režisera, te više žirija u svim kategorijama, osim  za najbolji film. Uži spiskovi bili su dio revizije procedura glasanja BAFTA, uspostavljene u septembru prošle godine kako bi se povećala raznolikost nominacija. Dugi spiskovi postojali su u BAFTA glasanju prije 2012. godine, ali su te godine eliminirani.

“Suđenje Chicagu 7” Aarona Sorkina predvodio je sve filmove uvrštavanjem u duži niz u 15 različitih kategorija, a podržala su ih četiri različita člana glumačke ekipe u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Slijedile su “Mank” Davida Finchera sa 14, “Obećavajuća mlada žena” Emeralda Fennela sa 13 i “News of the World” Paula Greengrassa sa 12. Slijede “Crno dno Ma Rainey” i “Mauritanijac”, koji su ušli u uži izbor u 11 kategorija.

U glumačkim i režijskim kategorijama, specijalni žiri odabrao je posljednja tri ili četiri unosa na dugu listu nakon pregleda glasova članova. U kategoriji režija korišten je poseban postupak za izradu dugog spiska koji se sastojao od 10 muških i 10 ženskih reditelja.

Konačne nominacije bit će objavljene 9. marta, a dodjela za BAFTA nagradu održat će se 11. aprila, piše deadline.com

Podsjećamo, film “Quo vadis Aida” dostupan je publici na internet stranici kina Meeting Point.

ArtickeBottom