Festival podvodnog filma krajem augusta u Neumu

0
408

Međunarodni festival podvodnog filma Neum 2021 – Underwater film festival “Neum 2021” biće održan u Neumu, 27. i 28. augusta.

Tokom prvog festivalskog dana planirane su projekcije filmova u službenoj konkurenciji, a drugi dan je rezervisan za edukativno ekološke radionice podvodnog snimanja, odabira tehnike i sigurnosti pod nazivom “Podvodni svijet”.

„Imamo odlične reakcije i veliki broj prijava autora iz cijelog svijeta za takmičarski dio Festivala podvodnog filma Neum. Trenutno brojimo više od 250 prijavljenih filmova. Naš cilj je razmjena iskustava, nova praktična saznanja autora, kao i šire ciljne javnosti, a jednako tako cilj nam je kroz Festival podvodnog filma osnažiti društvo u vezi sa ekološkim aktivnostima i sprječavanjem zagađenja rijeka, mora i obale“, istakao je Ivo Mikulić, autor i osnivač Festivala podvodnog filma Neum.

Ova nesvakidašnja filmska smotra će biti evropsko središte podvodnog filma, s obzirom da će tokom Festivala biti prikazani filmovi ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i iz Hrvatske, Španije, Francuske, Italije, Holandije, Indije, Irana i mnogih drugih država. Uslov za prijavu je da je film snimljen barem 50% vremena pod vodom, morem, jezerom, bazenom, rijekom ili slično.

Tokom prvog Underwater film festivala biće dodijeljena i priznanja u kategorijama: najbolji film festivala, najbolji bh. podvodni film, najbolji eko film, najbolja kamera te najbolja muzika.

Festival podvodnog filma Neum je specifičan po temi i formi koja je otvorena za sve kategorije stanovništva, kao i sve kategorije autora (od amatera do profesionalaca).

Dođite na Festival u Neumu, zaronite s ribama i zaželite želju!