Dva sata igranja videoigara sagorijeva kalorija kao hiljadu trbušnjaka

0
425

Igranje videoigara podrazumijeva sjedenje za računarom ili konzolom, pa se generalno ne smatra pretjerano velikom fizičkom aktivnošću. Naprotiv, mnogima je asocijacija na sjedenje i igranje isključivo debljanje, no da to ne mora biti tako (ako se ne konzumira fast food i slična hrana), pokazalo je istraživanje kompanije Stakester.

Oni se inače bave profesionalnim igranjem, pa su svoje klijente povezali na uređaje koji im prate fizičku aktivnost, primarno otkucaje srca i znojenje, za vrijeme igranja. Ovo je istraživanje pokazalo kako se za vrijeme igranja itekako sagorijevaju kalorije.

U prosjeku ispitanici su u jednom satu igranja sagorjeli između 210 i 236 kcal, s time da su žene trošile više kalorija nego muškarci. U konačnici podaci su pokazali da u dva sata igranja dinamičnih igara kao što su FIFA ili Warzone muškarci sagorijevaju u prosjeku 420, a žene 472 kilokalorije, što je otprilike ekvivalentno fizičkom naporu pri izvođenju oko hiljadu trbušnjaka.

Tom Fairey, osnivač i direktor Stakestera, poručio je kako njima nije bilo iznenađenje da se tokom igranja sagorijevaju kalorije, ali ih je iznenadila količina utrošene energije kod igrača. Istraživanje je provedeno na 50 igračica i igrača koji su po dva sata neprekidno igrali FIFA-u i Warzone.

No, za one koji bi htjeli na ovaj način mršavjeti – upozorenje. Pretjerano opsesivno-kompulzivno igranje, slabija samokontrola i davanje prioriteta igranju nad drugim aktivnostima može se okarakterizovati i kao ovisnost. Ovaj oblik ovisnosti (gaming disorder) 2019. godine službeno je klasificirala Svjetska zdravstvena organizacija.