Dva sata igranja videoigara sagorijeva kalorija kao hiljadu trbušnjaka

Autor

Kategorije

Podijeli

Igranje videoigara podrazumijeva sjedenje za računarom ili konzolom, pa se generalno ne smatra pretjerano velikom fizičkom aktivnošću. Naprotiv, mnogima je asocijacija na sjedenje i igranje isključivo debljanje, no da to ne mora biti tako (ako se ne konzumira fast food i slična hrana), pokazalo je istraživanje kompanije Stakester.

Oni se inače bave profesionalnim igranjem, pa su svoje klijente povezali na uređaje koji im prate fizičku aktivnost, primarno otkucaje srca i znojenje, za vrijeme igranja. Ovo je istraživanje pokazalo kako se za vrijeme igranja itekako sagorijevaju kalorije.

U prosjeku ispitanici su u jednom satu igranja sagorjeli između 210 i 236 kcal, s time da su žene trošile više kalorija nego muškarci. U konačnici podaci su pokazali da u dva sata igranja dinamičnih igara kao što su FIFA ili Warzone muškarci sagorijevaju u prosjeku 420, a žene 472 kilokalorije, što je otprilike ekvivalentno fizičkom naporu pri izvođenju oko hiljadu trbušnjaka.

Tom Fairey, osnivač i direktor Stakestera, poručio je kako njima nije bilo iznenađenje da se tokom igranja sagorijevaju kalorije, ali ih je iznenadila količina utrošene energije kod igrača. Istraživanje je provedeno na 50 igračica i igrača koji su po dva sata neprekidno igrali FIFA-u i Warzone.

No, za one koji bi htjeli na ovaj način mršavjeti – upozorenje. Pretjerano opsesivno-kompulzivno igranje, slabija samokontrola i davanje prioriteta igranju nad drugim aktivnostima može se okarakterizovati i kao ovisnost. Ovaj oblik ovisnosti (gaming disorder) 2019. godine službeno je klasificirala Svjetska zdravstvena organizacija.

Autor

Podijeli