Dodjelom nagrada Srce Sarajeva večeras se gase reflektori 28. Sarajevo Film Festivala

0
209

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva najboljim autorima i ostvarenjima na svečanosti u Narodnom pozorištu večeras će biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, održanog prvi put u punom kapacitetu nakon pandemijskog perioda.

Festival je pod punim svjetlom reflektora okupio ponovo na stotine gostiju iz cijelog svijeta koje je ujedinila ista ljubav prema sedmoj umjetnosti. U proteklih sedam dana gosti su mogli uživati u projekcijama na desetine ostvarenja iz različitih kategorija, dupke puneći dvorane i ostale festivalske lokacije na otvorenom, ali i u lepezi drugih pratećih dešavanja.

Ove godine Sarajevo je kao u najboljim godinama Festivala u cjelosti disalo zajedno sa filmskom čarolijom, bojeći ulice šarenilom turista iz Evrope i svijeta. Svakodnevna vreva oko festivalskog trga, prolazak filmskih autora crvenim tepihom, pulsirajući noćni život koji je oživio dijelove grada inače neupotrebljene u svrhu zabave – sve to utkalo se u ubrzanu festivalsku atmosferu.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 21 film je zabilježio svjetsku, 7 međunarodnu, 1 evropsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

U Takmičarskom programu igrani film osam je filmova, Takmičarskom programu dokumentarni film 22 filma, Takmičarskom programu kratki film 10 filmova, dok Takmičarski program studentski film donosi 11 filmova.

U Takmičarskom programu igrani film bit će dodijeljena Srca Sarajeva – za najbolji igrani film, najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Takmičarski program dokumentarni film donosi Srce Sarajeva za najbolju dokumentarni film, najbolji kratki dokumentarni film, nagradu za ljudska prava, specijalnu nagradu žirija.

Bit će uručena i Srce Sarajeva za najbolji kratki film te najbolji studentski film.

Film koji će obilježiti posljednju noć SFF-a, ali i uz čiju ćemo projekciju ispratiti festival je “Praznik rada” bh. reditelja Pjera Žalice.

Prikazuje se na čak šest lokacija u Sarajevu, od kojih projekcija u Ljetnom kinu Coca-Cola počinje večeras u 20:30 sati.

Za film je, zbog velikog interesa publike, organizovana i dodatna projekcija s početkom u 20:15 sati u Bosanskom kulturnom centru.

Ukoliko ste propustili da pogledate film “Sigurno mjesto” hrvatskog reditelja Juraja Lerotića, koji je ujedno i dio Takmičarskog programa, možete to učiniti večeras u 18 sati u Cineplexxu.

Film “Blizu/Close” možete pogledati u Cineplexxu s početkom u 19 sati.

Tu je i film “Skroz Sarajevo” koji je na rasporedu u 21 sat na Summer Screenuu blizini kina Meeting Point.

U sklopu programa Kinoscope Surreal gledatelji mogu pogledati film “Huesera” čija je projekcija večeras u 22 sata u Cineplexxu.

Podsjećamo, ulaznice za filmove u programu 28. SFF-a možete kupiti u glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru (Branilaca Sarajeva 24). Više detalja o radnom vremenu i cijenama pronađite ovdje.

Ukoliko bude padala kiša, filmovi koji se prikazuju u otvorenim kinima bit će prebačeni u zatvorena. Publika će biti blagovremeno obaviještena.

Ulaznice možete nabaviti i online na sff.ba i tickets.sff.ba. Kompletan program pogledajte na ovom linku.