Do kraja godine ukinute carine na uvoz električnih automobila u BiH

0
98
ArticleTop

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. 12. 2024. godine, čime je praktično produženo razdoblje važenja ranije odluke donesene sukladno Zakonu o carinskoj tarifi BiH.

Donošenjem nove odluke do kraja 2024. godine ukinute su carine na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjene carinske stope s 15 % na 5 % za uvoz hibridnih automobila, čime se osiguravaju preduvjeti za masovniji uvoz ovih vozila u BiH i rast prihoda zbog povećanog broja uvezenih vozila.

Iz Vijeća ministara poručuju da je ova mjera konkretna financijska potpora građanima te javnom i privatnom sektoru za kupovinu i uvoz ove vrste automobila, smanjenju zagađenja zraka, bolje zaštite okoliša uz podizanje sigurnosti u prometu te otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa i rast ulaganja u električne punionice. Na ovaj način želi se doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stupova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi protiv klimatskih promjena.

Radi se o uvozu u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja s kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini.

Prema podacima Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima, u BiH je do oktobra 2023. godine uvezeno 209 električnih vozila, što predstavlja porast za više od 300 % u odnosu na prethodnu godinu kada ih uvezeno 69. Hibrida je zaključno s krajem listopada 2023. godine uvezeno 826, a plug-in hibrida 58, dok je u ovom razdoblju ukupno 936 ovih vozila prvi put registrirano u BiH.

ArtickeBottom