Dani evropskog filma u kinu Meeting Point

0
263

Povodom obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini, Mreža državnih instituta za kulturu zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUNIC) pod predsjedanjem Francuskog instituta u BiH i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini, organizuju tradicionalne Dane evropskog filma u Bosni i Hercegovini.

Projekcije počinju svakog dana u 19.30 sati, a filmovi su titlovani na BHS i engleski jezik. Program Dana evropskog filma počinje u četvrtak, 12. maja filmom “Divlja polja” (Yaroslav Lodygin, 2018.) – film predstavlja Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i Arthaus Trafik.

U petak, 13. maja na programu je komedija “Parfemi” (Grégory Magne, 2019.) – film predstavljaju Ambasada Francuske u Bosni i Hercegovini i Francuski institut u Bosni i Hercegovini. U subotu, 14. maja, na programu je film “ACASĂ – Moj dom” (Radu Ciorniciuc, 2020.), koji predstavlja Ambasada Rumunije u BiH. “Šampioni” Javiera Fessera, koji predstavlja Ambasada Španije u BiH, na programu je u nedjelju, 15. maja.

U ponedjeljak, 16. maja na programu je film “Lak život” (Orso Miyakawa, Peter Miyakawa, 2019.), koji predstavlja Ambasada Italije u BiH. Film Miroslava Mandića “Sanremo” (2020.), koji predstavlja Ambasada Slovenije u BiH, na programu je u utorak, 17. maja. U srijedu, 18. maja na programu je “Oskar i Lili – Gdje nas niko ne zna” (Arash T. Riahi, 2020.) koji predstavlja Austrijski kulturni forum, a u četvrtak 19. maja gledatelji imaju priliku vidjeti film “Auerhaus” (Neele Leana Vollmar, 2019.), koji predstavljaju Ambasada Njemačke i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini.

U petak, 20. maja na programu je film “A onda smo plesali” (Levan Akin, 2019.), koji predstavlja Ambasada Švedske u BiH. Film “Sjenke” (Bohdan Sláma, 2020.), koji predstavlja Ambasada Češke Republike u Bosni i Hercegovini, na programu je u subotu, 21. maja. Program završava u nedjelju, 22. maja, projekcijom filma “Sitne priče” (Attila Szász, 2019.), koji predstavljaju Ambasada Mađarske u Bosni i Hercegovini i Nacionalni filmski institut Mađarske.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Program možete pogledati ovdje. Za više informacija o filmovima posjetite euinfo.ba.