Danas počinje 35. Herceg Novi – Montenegro film festival

0
277
ArticleTop

Najveći festival filma u Crnoj Gori i jedan od najznačajnijih u regionu, 35. Herceg Novi – Montenegro film festival svečano će biti otvoren danas na Kanli Kuli u 20 sati.

Organizatori su saopćili da će festival otvoriti glumica Vesna Pećanac, dobitnica nagrade za životno djelo.

Takmičarska konkurencija počinje novim filmom Pjera Žalice “Praznik rada“, kojem je ovo prvi susret sa publikom nakon svjetske premijere na Sarajevo Film Festivalu, a potom slijedi ostvarenje Sonje Tarokić “Zbornica“.

Na otvaranju će nagrada za životno djelo biti uručena i reditelju Želimiru Žilniku, a u ime ekipe filma “Praznik rada“ na Kanli kulu stižu reditelj Pjer Žalica, glumci Jasna Žalica, Branimir Popović, Muhamed Hadžović, Vedran Đekić, Dženita Imamović Omerović, producenti Rusmir Efendić, Aida Husenović i koproducent Ivan Đurović, a najavljeno je i prisustvo brojnih zvanica iz svijeta filma koji će narednih dana biti gosti Herceg Novog.

Jubilarno izdanje festivala koji je manifestacija od nacionalnog značaja donosi od 22. do 28. augusta više od 80 projekcija, u okviru pet selekcija i pratećih programa – dugometražni igrani filmovi na Kanli kuli, dokumentarni u Kući “Ive Andrića“, studentski u amfiteatru ispred palate Burovina, a na tvrđavi Forte Mare program Mreže festivala Jadranske regije i vantakmičarska selekcija Kino Evropa, sa izuzetkom da će kanski pobjednik “Trougao tuge“ Rubena Ostlunda zatvoriti festival 28. augusta na Kanli kuli.

Slogan ovogodišnjeg izdanja Herceg Novi – Montenegro film festivala​​​​​​​ glasi “Mi smo djeca filma“.

ArtickeBottom