Damir Imamović nominovan za najboljeg umjetnika u Evropi

0
498

Poznati bh. interpretator sevdalinki Damir Imamović konstantno niže uspjehe, a posljednji je upravo nominacija za najboljeg umjetnika u Evropi.

Imamović je nominovan za Songlines Music Awards, i to u dvije kategorije, Best Artist u konkurenciji sa Liraz, Meringo i Yilian Canizares i Europe u konkurenciji sa Sam Lee, Mariza i Cocanha.

Njegov novi album “Singer of Tales”osim što je proglašen najboljim u Evropi te je osvojio njemačkog Grammyja, našao se i u top deset na muzičkim listama širom Evrope.

Album se našao na listi World Music Charts Europe, među najboljim albumima godine u 2020, uz album bh. dive sevdaha Amire Medunjanin.

“Singer of Tales” uvršten je među 10 najvažnijih albuma u oblasti svjetske muzike u izboru vodećih medija u toj oblasti, Songlines Magazin (Velika Britanija), MixedWorld Music (Holandija), KEXP Radio (SAD), Giornal della Musica (Italija), Mondo sonoro (Španija), ORF Ö1 (Austrija), Folker Magazin (Njemačka), Shibuya Radio (Japan).

Našao se i na Transglobal listi Best of Europe (Najbolje iz Evrope) za 2020. godinu te je dobio kvartalnu nagradu njemačkog Udruženja muzičkih kritičara, poznatu i kao njemački Grammy.

Jedan je to u nizu uspjeha bh. interpretatora sevdalinki nakon što je juli proveo kao prvi na međunarodnoj listi izdanja u oblasti World Musica Transglobal World Music Charts i, nakon četiri mjeseca u samom vrhu evropske liste World Music izdanja, sa svojim novim albumom. Za ovaj album Imamović je osvojio prestižnu nagradu Nacionalnog udruženja muzičkih kritičara iz Njemačke u kategoriji tradicionalne muzike.

“Singer of Tales” je snimljen sa međunarodnom ekipom koju čine američki kontrabasista Greg Cohen, istanbulski muzičar Derya Türkan i violinistica Ivana Đurić. Album je producirao čuveni londonski producent Joe Boyd i Andrea Goerlter, a izdavač je londonski Wrasse Records. Izašao je u jeku pandemije, početkom aprila 2020. godine, a velika turneja bila je otkazana. Ipak, Damir je već počeo s nastupima pa je prvi album imao priliku predstaviti na koncertu u okviru Lent festivala u Mariboru.