Budite oprezni: Ovo su namirnice koje najčešće uzrokuju trovanje

0
85

Ukoliko su vaše prve asocijacije na trovanje hranom namirnice poput mesa, jaja i mliječnih proizvoda, iznenadit ćete se ovim istraživanjem. Nova studija Consumer Reportsa otkrila je zbog kojih namirnica biste trebali biti oprezniji.

Naime, Consumer Reports pratio je povlačenja i izbijanja široko konzumirane hrane između 2017. i 2022. godine, fokusirajući se na takozvanu bakterijsku kontaminaciju.

Tako su otkrili da je lisnato povrće odgovorno za najveći broj smrtnih slučajeva. Prema njihovim zapažanjima, u razdoblju od 2017. do 2022. godine, lisnato povrće uzrokovalo je 614 bolesti. Kao najvjerovatniji uzrok povlačenja lisnatog povrća je kontaminacija Escherichijom coli i listerijom.

Potvrdili su da je voda koja se koristila za navodnjavanje polja onečišćena stajskim gnojivom. Zbog toga lisnato povrće može biti kontaminirano salmonelom ili listerijom u pogonima za preradu hrane.

Consumer Reports pored lisnatog povrća navodi još listu namirnica s kojima bi ljudi trebali biti na oprezu, a to su: sir, suhomesnati proizvodi, mljevena junetina, luk, puretina, piletina, papaja, breske, dinje i brašno.

Trovanje hranom | HAPIH CSH