Bosna i Hercegovina – Iran u finalu Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci

0
163

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci večeras se sastaje sa selekcijom Irana u finalnoj utakmici Svjetskog prvenstva koje se održava u Areni hotela Hills u Sarajevu. 

Odbojkaši BiH jurišat će na četvrtu titulu prvaka svijeta, a na suprotnoj strani imat će velesilu ovog sporta, reprezentaciju Irana koja je do sada sedam puta bila svjetski prvak.

Obje ekipe u dosadašnjem toku prvenstva ostvarile su sve pobjede, s tim što Iran nije izgubio nijedan set, dok je bh. selekcija u meču s Amerikom izgubila jedan.

U grupnoj fazi izabranici Ifeta Mahmutovića igrali su protiv Srbije (3:0), Amerike (3:1), te Japana (3:0). U nastavku takmičenja ostvarene su pobjede protiv Hrvatske (3:0), Kazahstana (3:0), te Egipta (3:0) u polufinalu. Sa druge strane Iran je u grupnoj fazi slavio protiv Iraka, Kazahstana i Hrvatske, dok su u nastavku takmičenja pobijedio Japan, Ameriku, te reprezentaciju Brazila.

Selektor Mahmutović optimističan je pred finalnu utakmicu, a nekoliko puta je isticao da zlato ostaje u Sarajevu.

Reprezentaciju BiH čine: kapiten Sabahudin Delalić, Asim Medić, Ismet Godinjak, Adnan Manko, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Ermin Jusufović, Dževad Hamzić, Jasmin Brkić, Safet Alibašić, Edin Đino i Asmir Mrkaljević. U stručnom štabu su uz selektora Ifeta Mahmutovića pomoćnici Ejub Mehmedović i Nedžad Salkić, doktor Semin Bećirbegović, ekonom Dževad Šabeta, fizioterapeuti Miodrag Ranđelović i Elvir Brdarić, te statističar Eldar Hamzić.

Inače prvenstvo u Sarajevu po mnogima je najbolje organizovano ikada. Pojedinci su čak isticali da je organizacija ovog takmičenja u rangu Paraolimpijskih igara. U glavni grad Bosne i Hercegovine doputovalo je 29 timova iz 20 zemalja, a večeras ćemo saznati najbolje u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Meč za bronzu u muškoj konkurenciji igrat će Brazil i Egipat, dok će se u ženskoj konkurenciji za zlato boriti Kanada i Brazil, a za bronzu će igrati Amerika i Slovenija.

Finalni meč igra se u Areni hotela Hills od 20 sati. Ulaz je slobodan, a direktan prenos omogućen je na BHRT-u i putem livestreama.