Bookstan i ove godine donosi niz zanimljivih programa

0
140

Međunarodni festival književnosti Bookstan ove godine bit će održan od 6. do 9. jula pod temom “Opsadno stanje”.

U fokusu će biti pitanja koja se tiču načina na koji književnost djeluje usljed društvenog haosa i krize kao stanja opsade života nad umjetnošću. Izdavačka kuća Buybook je 2022. objavila novo izdanje zbirke „Tajna džema od malina“ Karima Zaimovića, zbirke koja je tokom godina postala simbol opkoljenog Sarajeva, ali i ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

U duhu Zaimovićevog svjetonazora, kultura sjećanja, obilježavanja i propitivanja opsadnog stanja svijesti se odražava i sedmo izdanje Festivala.

Kako su istakli organizatori, iako se tema Bookstana veže za 30 godina od rata u Sarajevu, također će pažnja biti usmjerena i na druga ratišta, poput Sirije, Ukrajine…

Izvršna direktorica Festivala Lamija Milišić kazala je na konferenciji za medije da će u okviru Festivala biti održana 32 programa.

Milišić je posebno istakla programe “Stanje opsade”, te promocije novopokrenute edicije “Dnevnik“ koji je osmislio Semezdin Mehmedinović.

U ovoj ediciji, između ostalih, nalaze se knjige: “Crveni kofer”, autorice Lane Bastašić , ”Kućni ljudi” Almina Kaplana, ”Adolfove uši” Marka Pogačara, “Mali smakovi” Selvedina Avdića.

I ove godine u okviru “Bookstana” bit će upriličene radionice za mlade kritčare, koji dolaze iz cijele regije. Radionice će voditi Jagna Pogačnik.

U programu ovogodišnjeg festivala književnosti “Bookstan” između ostalih učestvuju: Senka Marić, Marko Vešović, Mustafa Akjol, Ivana Bodrožić, Matijas Enard, Milica Vučković, Boro Kontić, Adisa Bašić, Eve Ensler, Dragoslav Dedović, Semezdin Mehmedinović, Igor Borozan, Igor Stanojoski, Katarina Volkmer…