Bono Vox na Sarajevo Film Festivalu

0
266

Jedan od glavnih gostiju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala koji se ukazao na prikazivanju restaurirane verzije filma „Hotel od milion dolara“, Wima Wendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 27. Sarajevo Film Festivala, bio je frontmen U2-a, Bono Vox. Posljednji put se na festivalu pojavio na premijernom predstavljanju filma „Hotel od milion dolara“ na 6. Sarajevo Film Festivalu 2000. godine.

Za neobičan film s Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom u glavnim ulogama, Bono Vox je pisao scenarij zajedno s Wendersom i Nicholas Kleinom, a njegovom muzikom prožet je cijeli film. Radnja filma „Hotel od milion dolara“ prati grupu čudaka, otpadnika i lutalica koji žive u oronulom hotelu u centru Los Angelesa, u kraju punom narkomana i beskućnika. Iz njihove vizure pratimo priču zaljubljenog sanjara kojeg svi zovu Tom Tom. Predmet njegove čežnje je Eloise, svojevrsni pali anđel.

Bono je prilikom dolaska izjavio: “Divno je biti ovdje, čini se da je prošlo i puno i malo vremena od moje posljednje posjete. Kao da postoje dva Sarajeva – stvarno i imaginarno. Ono jedno u kojem živiš i radiš, u kojem smo sada i ono koje nosimo sa sobom u svijet – to jedno mitsko Sarajevo. To mjesto zabave i čarolije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan festival. Mislim da je ovaj festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva – on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku”.