Bob Dylan danas slavi 80 rođendan

0
477

Pravim imenom Robert Allen Zimmerman, poznatiji kao Bob Dylan rođen je 24. Maja 1941. godine u američkoj državi Minnesota. Jedan je od najvećih kantautora 20. stoljeća i kultna ličnost generacije 1960-ih godina. Dylan je srušio prepreke koje su postavili tradicionalisti, uvjereni da muzika mora biti stilski razdvojena, kako u prodavnicama ploča, tako i na pozornici.

Početkom šezdesetih činilo se da je Dylan narodni pjevač potekao iz iste tradicije kao i Woody Guthrie, Odetta i Pete Seeger. Sredinom tog desetljeća promijenio je pristup; gitaru je priključio na pojačalo i prigrlio svoju prvu ljubav, rock “n” roll – i pritom oduzeo smisao pitanjima poput “Šta je folk?” ili “Šta je rock? ”

Dio Dylanova uspjeha kao autora i izvođača pjesama upravo je u njegovoj iznimnoj sposobnosti oblikovanja i preoblikovanja samoga sebe. U New York je stigao kao običan momak koji nosi radničku odjeću i govori otegnutim narječjem američkog srednjega zapada. Upijao je muziku, slikarstvo i književnost po Greenwich Villageu, čitajući sve od Balzaca i Rimbauda do bitničkih pjesnika poput Corsa i Ginsberga.

Bob Dylan je u šezdeset godina diskografske karijere napisao i komponovao više od 600 pjesama, a autorska prava na njih sada je, u osamdesetoj godini života, prodao Universal Musicu za 300 miliona dolara. Ako je pretpostavljeni iznos tačan, a vjerojatno jeste, posrijedi je najveća jednokratna isplata izdavača jednom muzičkom autoru, pa nije čudno što je vijest o spomenutoj kupoprodaji u krugovima muzičkog biznisa odjeknula poput bombe.