Bh. film “Testament jednom vremenu” na filmskom festivalu “See a Paris”

0
385

Dokumentarni film “Testament jednom vremenu” o veteranima rata iz Bosne i Hercegovine uvršten je u program 11. izdanja filmskog festivala “See a Paris” u Parizu. Priča o razmišljanjima i iskustvima ratnih veterana iz tri vojske iz BiH 25 godina po završetku rata našao se u konkurenciji sa još dva filma iz BiH, kao i radovima iz Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Southeast European Film Festival SEEFF-Paris-Berlin-Washington 2021. promoviše neophodnost kulture u životima ljudi, a uslijed pandemije i drugu godinu zaredom odvijat će se online.

Ipak, organizatori festivala pronašli su način da odabirom snažnih filmova pošalju poruku potrebe kontinuirane promocije filmske kulture jugoistočne Evrope i približavanja kulturnoj sferi ostatka kontinenta.

„Čast nam je i zadovoljstvo što je naš film uvršten u selekciju jednog međunarodnog festivala koji se prikazuje u Parizu. Ovaj festival tretira filmove jugoistočne Evrope i izuzetno nam je drago što imamo priliku da predstavimo ovako važnu temu publici u cijeloj Evropi“, poručio je jedan od autora filma “Testament jednom vremenu” o veteranima Udruženja “Pravi požar” Zoran Ćatić.

Jedanaesto izdanje festivala “See a Paris” održava se od 2. do 7. juna 2021. godine, a cilj mu je da poveže filmske profesionalce, ideje, kulturu i publiku te promoviše aktuelne filmove iz regiona Jugoistočne Evrope.

Obuhvata sekcije dokumentarni, kratki, animirani i feature filmovi iz 15 zemalja regiona.

Organizuju ga International University Europa Prima – Skopje i njegova podružnica EFA Produkcija, zajedno s partnerima Humboldt University – Berlin, Inalco – Pariz i SEE Association – Pariz.

Festival “See a Paris” doprinosi prevladavanju razlika i ožiljaka prošlosti ponudom nove, evropske perspektive kulturnoj integraciji.

Također služi i kao platforma za promociju mladih filmskih profesionalaca, pružajući im priliku da prošire svoju publiku i tržište.