Bečki naučnici otkrili funkcionalnu metodu u terapiji neurodermatitisa

0
127
ArticleTop

Ekcem uzrokovan stresom i anksioznošću od sada je moguće liječiti bakterijama koje žive na ljudskoj koži.

Tim istraživača na Klinici za dermatologiju Medicinskog Univerziteta u Beču je, u okviru studije o bakteriofagima, otkrio novi pristup pri razvoju inovativnih terapija za neurodermatitis.

Do 15 posto djece i 5 posto odraslih osoba pati od hronično upalne bolesti kože, neurodermatitisa. Unatoč naprednim terapijskim mjerama, jaki svrbež i ekcemi, posebno na pregibima lakta ili koljena, predstavljaju veliko opterećenje za pacijente.

Do sada je značaj bakteriofaga u ljudskom tijelu uglavnom bio poznat iz analiza crijeva. U potrazi za inovativnim terapijskim mjerama za neurodermatitis (atopijski dermatitis, AD), istraživački tim Medicinskog univerziteta u Beču sada je prvi put istražio interakciju između faga i bakterija na koži. Već je duže vremena poznato da napredovanje neurodermatitisa prate masivne promjene na koži.

Bečki naučnici otkrili funkcionalnu metodu u terapiji neurodermatitisa -

Bakteriofagi su virusi različitih vrsta i funkcija, čiji je jedini cilj infekcija bakterija koje ili uništavaju ili potiču na razmnožavanje.

– U našem istraživanju otkrili smo u mikrobiomu uzoraka kože pacijenata s neurodermatitisom dosad nepoznate bakteriofage koji na različite načine potiču brži rast određenih bakterija – izjavili su prvi autori istraživanja Karin Pfisterer i Matthias Wielscher u Beču.

Ovi rezultati značajno doprinose boljem razumijevanju kožne mikroflore kod pacijenata s neurodermatitisom i otvaraju put razvoju novih ciljanih terapijskih mjera. Identifikacija i uzgoj bakteriofaga specijaliziranih za uništavanje Staphylococcus aureus nudi obećavajuću opciju.

Bakteriofagi se nalaze ne samo u tijelu, već i posvuda gdje postoje bakterije. Terapija bakteriofagima već se pokazala učinkovitom u studijama hronično upalnih bolesti crijeva. Budući da virusi ne prave razliku između bakterija otpornih na antibiotike i drugih bakterija, istražuju se i kao moguće čudesno oružje u borbi protiv multirezistentnih bakterija. Daljnja istraživanja trebala bi potvrditi vanjsku primjenu terapije bakteriofagima.

ArtickeBottom