Beč proglašen najboljim gradom za život u 2022.

0
223
ArticleTop

Istraživačka kompanija The Economist Intelligence Unit (EIU) godišnje objavljuje izvještaj u kojem rangira najbolje i najgore gradove za život u protekloj godini.

U ovom istraživanju kod gradova se gledalo i bodovalo pet kategorija: sigurnost, kultura, zdravstvo, obrazovanje i infrastruktura. Treći put u proteklih pet godina na prvo mjesto najboljih gradova za život zasjeo je Beč. Dobio je maksimalne bodove za sigurnost, zdravstvo, obrazovanje i infrastrukturu. Slijede ga Kopenhagen te Zürich koji dijeli mjesto s Calgaryjem.  

Na petom mjestu je još jedan kanadski grad, Vancouver, a u najboljih deset ušli su još Ženeva, Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka i Melbourne. U izvještaju se navodi da su gradovi srednje veličine u bogatim zemljama uglavnom prolazili iznimno dobro u istraživanju.

Uz najbolje gradove za život, analizirali su i koji su najgori. Najmanje bodova u njihovoj analizi imao je Damask u Siriji, potom Lagos u Nigeriji i Tripoli u Libiji. Izvještaj pripisuje njihove bodove društvenim nemirima, terorizmu i sukobima u svakoj od zemalja.

ArtickeBottom