Amy Winehouse dobija spomenik u Beogradu

0
596
ArticleTop

Grad Beograd će raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje spomenika Amy Winehouse u Donjem gradu Beogradske tvrđave, gdje je održala posljednji koncert, najavio je zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Vesić je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici podsjetio da je britanska umjetnica Amy svoj posljednji koncert održala prije deset godina, 18. juna 2011. godine, na Kalemegdanu.

Svjetsku slavu je stekla albumom „Back To Black“ objavljenim 2006, s kojim je osvojila pet Grammy-ja.

Posljednji nastup imala je u Beogradu u junu 2011. Haotični set na kojem je Winehouse mrmljala tekstove pjesama i zaboravila imena članova benda vodio je do otkazivanja evropske turneje i bio je naznaka tragedije koja će uslijediti.

Naime, pronađena je mrtva 23. jula 2011. u svom stanu u Londonu. Umrla je od trovanja alkoholom, a napustivši ovaj svijet u 27. godini pridružila se „Klubu 27“ – grupi izuzetno talentovanih i utjecajnih rock muzičara koji su umrli s 27.

Amy Winehouse osvojila je publiku, ali i muzičke kritičare širom svijeta svojom autentičnom pojavom, karakterističnim glasom i nevjerovatnim talentom, ali prije svega iskrenošću koja je rijetko prisutna u današnjoj muzičkoj industriji.

ArtickeBottom