Album Superstar

0
1110

Franco Balkan izdao svoj prvi album

Nakon više od 2 godine rada, Franco Balkan je danas objavio svoj prvi, dugo najavljivani studijski album pod nazivom ”Superstar”.

Goran Valka, poznatiji na sceni kao Franco Balkan je electro-pop, rap pjevač, muzičar i producent iz Sarajeva. Svoju popularnost je stekao početkom 2019. godine kada se na muzičkoj sceni pojavio sa nekoliko pjesama i spotova, koji su privukli dosta pažnje, kako u BiH, tako i u regionu.

Član je izdavačke i producentske kuće Tempo Digital iz Švedske, te je ostvario značajnu saradnju sa nekoliko muzičara, pjevača i producenata iz Bosne i Hercegovine kao što su: Almir Ajanović, Dalal Midhat, DuoX, Zorana Guja, Damir Bečić, te mnogi drugi.

Na albumu ”Superstar” se nalazi ukupno 9 pjesama: ”Mačka”, ”Fight”, ”Dante”, ”Lova”, ”Rekla mi je”, ”Varam”, ”Voljeću dok zaspim”, ”Tata” i ”Komiran”. Pjesme su snimljene u studiju Tempo u Sarajevu u periodu od 2018. do 2020. godine, a izdavač je Tempo Digital. Muziku i tekst na većini pjesama na albumu potpisuje sam Franco, dok su uz njega, na ostalim pjesmama radili i Almir Ajanović, Damir Bečić, Tarik Mulaomerović, Adnan Pacoli i Peđa Hart.  Prateće vokalne dionice na albumu su snimile Dalal Midhat i Zorana Guja. Album je producirao Almir Ajanović, inače jedan od trenutno najvećih muzičkih producenata u BiH.

Pjesme na albumu su u muzičkom smislu mješavina nekoliko svjetskih muzičkih pravaca. Najviše preovladava autotune pop-rap i melodično pjevanje, sa primjesama electro, club, dance i trap ritmova, koji se često miješaju sa reggaeton, dancehall i balkanskim etno zvucima. Tekstovi su pomalo eksplicitni i seksualno orijentirani, dok se pored njih provlače i nešto blaže verzije laganih, instrumentalnih i ljubavnih balada.

Na albumu ”Superstar” je do sada ekranizirao ukupno 7 pjesama i njih je snimio i producirao Tempo Digital, u koprodukciji sa Nine Studio, MC Studio i 3Points video produkcijskim kućama iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Pored objavljenih pjesama, publika će imati priliku da posluša još 2 pjesme: ”Tata” i pjesmu ”Komiran” na kojoj se uz Franca pojavljuje i poznati DJ iz BiH, Samir Šumarić (DJ Syndicate). Muziku i tekst na obje pjesme radio je Franco Balkan, dok je aranžman na pjesmi ”Tata” radio Damir Bečić, a na pjesmi ”Komiran” su aranžman radili Damir Bečić i Almir Ajanović. Ono što je interesantno istaći jeste da je na pjesmi ”Tata” kao vokalni solista učestvovala i mlada bh. etno pjevačica i magistrica etnomuzikologije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, Zorana Guja.