Nijemci imaju neobičan savjet kako tuširanjem uštedjeti 400 eura u nadolazećoj energetskoj krizi

0
384
Cropped shot of a handsome young man having a refreshing shower at home 954670786
ArticleTop

Nijemci se ozbiljno pripremaju za energetsku krizu koja se najavljuje za ovu zimu. Kao majstori uštede, sada se građani okreću i onim neugodnim metodama među kojima je tuširanje hladnom vodom.

Cijena električne energije prema Njemačkom udruženju industrije, energije i vode je u julu bila 37,30 centi po kilovatsatu. Preračunato, to znači prosječne troškove električne energije od oko 1300 eura za kućanstvo koje godišnje troši 3500 kWh. Ogromna svota – koja se može smanjiti, navodi Fenix.

Njemački mediji pišu da prema informacijama iz Stadtwerke München grijanje troši oko 80 posto energije koju privatno kućanstvo kupuje. Osim toga, udruženje potrošača izračunalo je da svaki građanin godišnje mora izdvojiti više od 600 eura za topli tuš. Izračun se temelji na svakodnevnom jedanaestominutnom tuširanju na 40 stepeni Celzijevih i cijeni električne energije od 30 centi/kWh.

Prema podacima, dnevno bi se potrošilo oko 176 litara vode i 6,1 kWh energije. Samo za tuširanje, navodi se, potroši se ukupno 668 eura troškova struje. Ako se samo tuširate hladnom vodom, na ovaj biste način trebali uštedjeti cijelih 400 eura, pišu njemački mediji.

Hladni tuševi nisu dobri samo za novčanik, već i za zdravlje. To uključuje:

Od tuširanja hladnom vodom manje je vjerojatno da ćete se razboljeti od tuširanja toplom vodom, pokazalo je nizozemsko istraživanje.

Hladni tuševi potiču cirkulaciju krvi i tako mogu ojačati vezivno tkivo i poboljšati ten.

Hladan tuš trebao bi pomoći u mršavljenju.

Hladni podražaji aktiviraju smeđe masne stanice u tijelu koje sagorijevaju kalorije.

Hladnoća ublažava stres: Istraživanje je pokazalo da hladna voda aktivira živčani sistem, čime se oslobađaju hormoni sreće i aktivnosti.

Ako bolujete od bolesti poput kardiovaskularnih, nemojte se tuširati hladnom vodom bez konsultacije s liječnikom. Osjetljive skupine poput trudnica i djece također bi se trebale suzdržati od hladnog tuširanja.

ArtickeBottom